Avtogeni trening

Avtogeni trening je sprostitvena tehnika, ki temelji na avtosugestiji, in vam ob rednem prakticiranju pomaga pri izboljšanju in ohranjanju dobrega telesnega in duševnega zdravja.

Nudim vam

Avtogeni trening sestavlja 7 vaj, ki se jih učite po korakih. Približno vsak teden dodate eno novo dokler vam ne uspe izvesti vseh sedmih zaporedoma. Lahko ga izvajate leže ali sede. Z vsako vajo sprostimo določen del telesa (mišice, krvni obtok, dihanje, srce, pleksus in glavo). Vaje si sledijo po določenem vrstnem redu in se nadgrajujejo, torej bo z vsako vajo telo bolj sproščeno. Pri tem si pomagamo z gesli (afirmacijami), ki si jih v mislih ponavljamo, del telesa, ki ga želimo sprostiti pa tudi čimbolj vizualiziramo in ozavestimo. Redno izvajanje je izjemnega pomena, v času učenja je to 1x do 2x na dan po približno 15 minut.

Negativnih učinkov, če se držimo osnovnih navodil, pravzaprav ni. V kolikor se pojavijo so po navadi zgolj trenutni in sčasoma izginejo. Če se ponavljajo, se posamezno vajo izpusti in sproščanje prilagodimo sebi.

Izvajanje sprostitvenih tehnik je vsekakor dobrodošlo za vse ljudi in investicija v svoje zdravje.

Cilj treninga

  • Postopoma osvojiti tehniko sproščanja.
  • Boljši spanec.
  • Izboljšanje psihičnega in telesnega zdravja.
  • Lažje obvladovanje stresnih situacij.
  • V svoje življenje vpeljati redno prakso umirjanja.

Komu je namenjen

  • Avtogeni trening je, kot preventivni ukrep, primeren za vse zdrave ljudi, da se sprostijo, si lažje oddahnejo, se okrepijo, povečajo svojo storilnost in se naučijo spopadati s stresnimi situacijami.
  • V pomoč pa je tudi bolnim, da se lažje umirijo, sprostijo in prenašajo bolečine.
  •          Tistim, ki načrtujete spremembe življenjskega sloga z namenom zanositve.

Pri čem nam pomaga avtogeni trening?

Avtogeni trening za izboljšanje spanja

Avtogeni trening je izjemno učinkovita tehnika za izboljšanje kakovosti spanca. Sprostitev, ki jo dosežemo vodi k mirnejšemu stanju uma in telesa, kar je idealno za globok in miren spanec. Redno izvajanje zmanjšuje mentalni in fizični stres, ki sta pogosto glavni vzrok slabega spanje. Prav tako omogoča boljšo samoregulacijo in kontrolo nad miselnimi procesi, ki lahko motijo spanec. Avtogeni trening je tako idealen za vse, ki si želijo izboljšati svoj nočni počitek.

Avtogeni trening za obvladovanje anksioznosti

Avtogeni trening je učinkovita tehnika, ki posamezniku pomaga pri obvladovanju in zmanjševanju simptomov tesnobe. S sistematično vadbo lahko dosežemo stanje globoke sprostitve, ki omogoča umik iz začaranega kroga tesnobnih misli in občutkov.

Avtogeni trening za obvladovanje stresa

Avtogeni trening je lahko zelo pomembno in učinkovito orodje za doseganje mirnosti in ravnovesja v trenutkih intenzivnega stresa ali notranje stiske. Z rednim in sistematičnim izvajanjem serije vaj za umiritev in sprostitev, oseba krepi stresno toleranco kar pomeni, da bo v obdobju napetosti, le-te lažje obvladovala ali pa se je določeni stresorji sploh ne bodo dotaknili.

Vaje avtogenega treninga

Osnovno raven AT sestavlja poleg uvoda, šest vaj, s katerimi sproščamo posamezne dele telesa in umirimo misli. Cilj je postopna globoka relaksacija, ki jo oseba izvaja čim bolj frekventno, na primer vsak večer pred spanjem. 

V praksi bi izvajanje AT izgledalo nekako tako: oseba se udobno namesti, zapre oči in za nekaj minut pozornost usmeri vase. Lahko razmišlja o hvaležnosti, o kateri koli lepi misli ali spominu ali pa samo ozavesti ta trenutek in mirno diha. Nato pozornost usmeri v sproščanje mišic, en del telesa za drugim (prva vaja ali vaja za težo). Sledi čutenje in jačanje prijetne topline v udih (druga vaja ali vaja za toploto), zavestno umirjanje dihanja (tretja vaja ali vaja za dihanje), čutenje in umirjanje pulza (četrta vaja ali vaja za srce) in fokus na toplino okrog pleksusa (peta vaja ali vaja za pleksus). Ob koncu gre pozornost na čutenje hladu na čelu, kar ima za posledico še večjo umiritev misli (šesta vaja ali vaja za čelo). Ob vsaki vaji si oseba v mislih ponavlja določen stavek (v AT govorimo o geslih), ki s prakso postane kot neke vrste sidro za hitrejšo sprožitev sproščenosti v določen delu telesa. 

Z AT aktiviramo parasimpatično živčevje in dosežemo stanje, ki je značilno za naravno sproščeno stanje telesa. Telo sicer to lahko počne samo, a žal v prehitrem tempu življenja premalokrat, zato smo pogosteje napeti, utrujeni in razdražljivi.